Geschiedenis

SIJE
SIJE

SIJE is op 8 januari 1968 opgericht door Geale Lourens, voormalig kernploeglid langebaanschaatsen van Nederland.

Het begon met de natuurijsbaan op de Wesselerbrink die inmiddels niet meer bestaat. Bij deze ijsbaan werd na een paar jaar een stenen clubgebouw neergezet. In de eerste jaren was er grote belangstelling voor de ijsbaan, er werden meer dan 300 jaarkaarten verkocht. Later is dit aantal helaas nooit meer gehaald. Ook werden er wedstrijden op het natuurijs verreden.

In 1979 vertrok voorzitter Lourens, bij zijn vertrek werd hij benoemd tot Erevoorzitter. Jan van der Molen werd gevraagd zijn taak over te nemen. Op dat moment was SIJE in de problemen geraakt. Er waren bijna geen goede winters geweest en het aantal jaarkaarthouders was tot nul gedaald. In het najaar van 1979 besloot het bestuur de vereniging op te heffen en de ijsbaan te sluiten. Dit besluit werd voorkomen door wijkcomité Enschede-Zuid. Een nieuwe jaarkaarten actie redde de vereniging.

In het begin jaren ’80 werd een trainingsgroep opgestart in de pas geopende Ton Menken IJshal. De groep groeide van 5 leden naar 125 tot 200 leden.

Op 2e kerstdag 1981 werd de eerste Rutbeek Rondrit georganiseerd. Een schaatstoertocht op Het Rutbeek van 10 tot 100 kilometer. Dit was een groot succes. Tot nu toe zijn er 10 Rutbeek Rondritten georganiseerd. De toertocht staat op de officiële toertochtenkalender van de KNSB en is in deze regio samen met de Hulsbeektoertocht de enige KNSB-toertocht.

In 1995 nam Jan van der Molen afscheid als voorzitter, maar bleef wel in het bestuur. Lammert de Hoop volgde hem op, daarna Johannes van Dijk, Pieterjan Hilbrink, Pieter van den Burgh, Truus van den Broek en tenslotte in 2014 Derk Willem Ruesink.

Het bestemmingsplan voor het gebied waarin de natuurijsbaan lag was veranderd, dus moest de ijsbaan weg. Over alternatieve locaties is wel gepraat maar er is geen overeenstemming gekomen met de gemeente. In de algemene ledenvergadering in 2007 is besloten de natuurijsbaan aan de gemeente te verkopen.

SIJE heeft haar natuurijsbaan verloren maar in oktober 2008 is er in Enschede een prachtige overdekte ijsbaan geopend. IJsbaan Twente ligt bij Go Planet Parc. Hierdoor hoeven de wedstrijdrijders en recreatieve rijders niet meer naar de ijsbaan in Deventer te rijden of in de kleine ijshal te schaatsen.

Tegenwoordig telt de vereniging ongeveer 150 leden die bijna allemaal ook iedere week schaatsen. In de winter schaatsen we op de IJsbaan Twente en in de zomer skeeleren we op de combibaan in Losser. Ook wordt er in de zomer in een aantal groepen gefietst. Veel fietsende leden van SIJE rijden toertochten in de buurt of verder weg. Ook zijn er SIJE-leden die meedoen aan inlineskatewedstrijden en -toertochten, zoals bijvoorbeeld de Berlijnmarathon of de 24 uur van Le Mans.

Leden van SIJE zijn ook buiten de vereniging actief. Zo zijn er leden die jureren bij wedstrijden, leden die starter zijn, in de wedstrijdorganisatie zitten, en ook leden die in regionale, provinciale of landelijke besturen van de KNSB zitten. Leden van SIJE kom je overal tegen.